Sărbătoarea celor 100 de ani de la actul Marii Uniri de la Alba Iulia este marcată așa cum se cuvine și în Statele Unite ale Americii, în Statul Utah la Salt Lake City, unde Alexandru Pugna-secretat de stat în Ministerul Culturii, se întâlneşte în aceste zile cu mai multe personalități pentru a căuta punți de legătură între instituțiile, dar mai ales de a promova acest mare act istoric, crucial pentru poporul român: Marea Unire.
FESTIVALUL ROMÂNILOR, primul organizat in Statul Utah, este punctul central al manifestărilor, aseară românii şi americanii participând la o mare sărbătoare câmpenească organizată în aer liber, alături de personalități deosebit de importante ale Statului Utah și ale orasului Salt Lake City. Tricolorul românesc a fluturat aici, spre bucuria românilor stabiliți în această zonă, iar cetățenii americani au cunoscut mai bine o parte importantă a sufletului românesc.
” A fost o seară minunată. De neuitat. Acum, cu adevărat am văzut români fericiți și bucuroși că aparțin neamului nostru… Au fost emoții ce nu pot fi descrise in cuvinte, dar si mare bucurie… A fost ca poveste impresionantă ce se termină frumos.. Tot respectul și prietenia fraților Mike Divricean și Mircea Divricean – Consolul onorific al României în Statul Utah- sufletul acestei manifestări. Au fost prezenti peste 400 de oameni veniti să-și bucure sufletul cu o parte mică din ceea ce înseamnă România. Au stat împrăștiați pe la umbră și pe unde au putut pentru că era o căldură de peste plus 35 de grade. Am înteles ca peste 60 % au fost americani, ceea ce înseamnă mult pentru o acțiune de promovare a României. La deshiderea oficială, am vorbit despre importanța Presedintelui american W. Wilson si a SUA în realizarea acestui mare act al Unirii tuturor românilor in 1918, iar reprezentantul Guvernatorului Statului Utah a dat citire unei scrisori cu un profund mesaj de prietenie transmis de Guvernator acestei mari manifestări dedicate Centenarului. Mesajul e emoționant si o să-l postez aici. Muzica, dansul, voia bună și toată acea atmosferă minunată au adus multă bucurie in sufletele românilor dar și a americanelor. Sigur, a fost cea mai valoroasă manifestare populară dedicată Centenarului Marii Uniri, realizată aici in SUA. Felicitări Dlui Consul Mircea Divricean, sufletul acestei manifestări pentru reușită, și mulțumiri pentru tot efortul făcut. Mulțumim Mike Divricean și echipei minunate ce o coordonezi pentru tot ce ați făcut. Desi am avut un program foarte plin, mă bucur mult că in această seară m-am incărcat cu muuultă energie pozitivă. A fost minunat! Sincer! ” ne spune Alexandru Pugna. Felicitări !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here