Sâmbătă șapte avioane vor desena drapelul național pe cerul Bistriței

0
434
Un copil se joaca cu un avion de hartie in culorile drapelului national in timpul manifestarilor organizate cu ocazia zilei Nationale a Romaniei, in Bacau, sambata, 1 decembrie 2012. SEBASTIAN SASCAU / MEDIAFAX FOTO

Regizorul spectacolului-mesaj Glasul Unirii, profesorul Dorel Cosma ne-a confirmat joi faptul că evenimentul de sâmbătă, 9 iunie, are pe desfășurător un moment special.

 

Pentru prima dată vom încerca să urcăm pe cerul Bistriței tricolorul. Vă pot spune că o escadrilă formată din șapte avioane de mici dimensiuni va desena deasupra orașului un imens drapel național prin împrăștierea celor trei culori: roșu, galben și albastru. Sigur, întreaga acțiune este sprijinită de Aeroclubul Bistrița, manageriat de Dumitru Tănase.
Evenimentul ”Glasul Unirii la Bistriţa: Spectacol-mesaj din oraşul Imnului Naţional” este programat să înceapă la ora 17.00, invitaţi de onoare fiind Dumitru Fărcaș și Sava Negrean Brudașcu
”, a spus Dorel Cosma.

Ce a mai pregătit Dorel Cosma

Dorel Cosma: ”Am inclus în această manifestare și evenimente mai speciale, iar, aici amintesc de cele asigurate de teatrul nostru profesionist Liviu Rebreanu și care va aduce în scenă un moment al Unirii de la 1918 din Bistrița. Puțini dintre bistrițeni știu de faptul că, alături de alte orașe din Ardeal, și în Bistrița a existat Casina Română, loc unde intelectualii de atunci au discutat despre momentul Alba Iulia dar și alte proiecte pentru susținerea neamului românesc. Un alt fapt mai puțin cunoscut este acela că la 29 octombrie 1918, cu două luni înainte de actul Unirii, Bistrița și-a proclamat ieșirea din Imperiul Austro-Ungar, fiind primul oraș transilvănean care s-a declarat liber. De altfel, la Casina Română s-a constituit și filiala Bistrița a Sfatului Popular Român, de aici plecând și cei 37 de delegați cu credențialele la Alba Iulia dar și cu steagurile sfințite de preoți”, a povestit Dorel Cosma.

Mai mult, regizorul evenimentului ”Glasul Unirii la Bistriţa: Spectacol-mesaj din oraşul Imnului Naţional”  a mai precizat că, pentru a scoate în evidență și mai bine acel moment important din istoria Bistriței, la balconul care a adăpostit în urmă cu 100 de ani Casina Română vor ieși împreună preoți Ortodocși și Greco-Catolici, așa cum s-a întâmplat la 1918, atunci când capii celor două Biserici-Surori s-au îmbrățișat și au spus următoarele: ” Așa cum ne îmbrățișăm noi, așa să rămână pe veci poporul român”. Tot atunci, mai spune profesorul Dorel Cosma, mai multe formații corale vor susține un spectacol de muzică adecvată momentului respectiv. E vorba de Corurile Appassionata (Bistrița), Viva la musica (Cluj-Napoca), „Pastorala” (Focșani), Camerata „Academica Porolisenssis” (Zalău) și „Sanctus Spriritus” (Bistrița), cor al Bisericii Greco-Catolice ”Buna Vestire” din Bistrița condus de profesoara Florica Sfechiș.

În acest context, profesorul Dorel Cosma ne-a spus că a gândit mai multe mini-spectacole, care vor avea loc atât în piaţeta din faţa Blocului Lamă de pe strada Andrei Mureşanu sau pe Bulevardul Independenţei, în faţa Bisericii Sf. Ana de la Big, dar şi în cartierele Cetate şi Ştefan cel Mare.
La ora 18.00 îi aşteptăm pe toţi bistriţenii la Panteonul din Piaţa Unirii, iar la ora 19.00, în faţa statuii lui Andrei Mureşanu, unde îi invit să cântăm imnul nostru naţional”, mai spune profesorul Dorel Cosma.

O oră mai târziu, potrivit lui Dorel Cosma, este programat debutul spectacolului-mesaj, regizorul evenimentului anunţând următorul program şi participanţi:
Teatrul profesionist de proiecte „Liviu Rebreanu”, Bistrița – actorii Amelia Crețiu și Eugen Pădureanu; Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița dirijată de Bogdan Bejinariu; Ansamblurile folclorice „Meseșul” (Zalău), „Doinița” (București), „Doina” (Albești Târnava), „Dor și cânt” (Peștișani, Gorj), „Dorul dorului” (Reșița), „Flori de Romanați” (Dobrosloveni, Olt), „Poarta Dorului” (Bran, Brașov), „Izvorul” (Buziaș), „Doruri sătmărene” (Satu Mare), „Doina Arieșului” (Câmpia Turzii), „Mugurii Mintiului” (Mintiul Gherlii), „Țarina” (Turda), „Românașul” (Cluj), „Coronița” (Solovăstru), Asociația culturală Voievodeni Mureș, „Flori de Măr” (Trușești, Botoșani), „Comori ardelene” (Turda), „Colibița” (Bistrița-Bârgăului), „Plaiuri someșene” (Feldru), „Roata de la Runc” (Runcul Salvei), „Rapsodia trișcașilor” (Leșu), „Doina someșană” (Sîngeorz-Băi), „Someșul” (Beclean), „Balada” (Bistrița), „Cununița” (Bistrița), „Cununa de pe Someș” (Bistrița).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here