Istoria Bistritei si poze din trecut

0
165

The model is talking about booking her latest gig, modeling WordPress underwear in the brand latest Perfectly Fit campaign, which was shot by Lachian Bailey. It was such a surreal moment cried she admitted.

Sa incepem aceaste pagina prin a spune ca in timp ce Cristofor Columb descopera America, la Bistrita se construia biserica evanghelica, simbol al orasului al carei turn atinge 75m. Acum 700 de ani Bistrita era deja unul din orasele importante ale Transilvaniei.

Orasul Bistrita este asezat pe valea Bistritei, la poalele Muntilor Bargaului, la incrucisarea unor importante drumuri comerciale.

Sapaturile arheologice au pus in evidenta existenta unor asezari omenesti din cele mai vechi timpuri, dar prima mentiune documentara a Bistritei dateaza din anul 1241, iar prima atestare documentara din anul 1264.
Incepand de la sfarsitul secolul al XIII-lea Bistrita cunoaste perioade de inflorire si dezvoltare economica, intrerupte de nenorociri si razboaie. Astfel , in 1241 – 1242 tatarii, in drumul lor spre centru Europei, devasteaza orasul si imprejurimile.

Din 1353 Bistrita are dreptul de a tine targ anual de 15 zile, si primeste dreptul de a poseda pecete proprie (cap de strut incoronat cu potcoava de aur in cioc), care era si o confirmare a ocupatiilor cele mai importante – mestesugaritul si comertul.

Nesiguranta vremurilor determina ridicarea zidurilor cetatii, astfel ca in anul 1465 orasul avea 18 turnuri si bastioane aparate de mestesugarii orasului grupati in bresle.
In aceasta perioada Bistrita devine unul din cele mai importante orase din Transilvania alaturi de Sighisoara si Sibiu.

Dezvoltarea puternica a orasului in secolele trecute este dovedita de o serie de constructii arhitecturale, unele pastrate pana in zilele noastre:
– Biserica gotica cu turnul de 75 de metri domina si astazi orasul. Constructia acestei biserici a inceput in 1470, si a durat aproape 100 de ani (pana in 1564)
– Fosta biserica a minoritilor din secolul al XIII-lea
– Complexul comercial Sugalete
– Casa Argintarului ridicata in secolul al XVi-lea
– Zidurile vechii cetati a Bistritei si Turnul dogarilor – unul din bastioanele de aparare ale orasului
Centrul vechi al orasului aminteste inca prin arhitectura de infloritorea Bistrita din secolele trecute.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here