Legenda marii de la munte

0
141

Colibița este una dintre cele mai pitorești și mai cunoscute atracții turistice din Bistrița-Năsăud, care are și o istorie pe măsură. În urmă cu peste trei secole, locul în care se află acum lacul Colibița era o regiune acoperită de pădure, în care trăia doar animale sălbatice. Primii oameni care au călcat pe acolo au fost ciobanii și căutătorii de aur. Zona a început să fie populată de-a binelea  în sec XIX, când un cioban și-a construit acolo o așezare numită „colibă”, de unde se trage și numele. Apoi, s-a construit și o biserică, pe urmă o cârciumă și încet, încet, mai mulți oameni de pe Valea Bârgăului s-au stabilit au format un sat întreg.

„Orice lac își ia tributul” Liniștea muntenilor de la Colibița a fost tulburată în vremea comunismului, în 1976, când au început aici lucrările pentru sistemul hidotehnic. Locul satului a fost luat de un lac de acumulare adânc de peste 70 de metri și de un baraj. Oamenii au primit ca despăgubire terenuri de pe Valea Bârgăului, dar se spune că blestemul lacului construit în vatra satului își alege periodic o victimă dintre cei care se încumetă să înoate acolo. „Orice lac își ia tributul”, spune Tinu Hangan, un bărbat de 52 de ani care s-a născut și a crescut la Colibița și a apucat și șantierul din 1976. Acesta susține, însă, că nu numai blestemul îi îneacă pe oameni, ci și inconștiența. A plutit sub ape 20 de zile Oamenii de acolo mai spun că vara, când apa este limpede, se vede turla bisericii rămasă pe fundul lacului. Tinu Hangan, spune, însă, că acestea sunt invenții. „Se discută că a rămas biserica pe fundul lacului, că au rămas clădiri. Dar au fost scoase, au fost scoase și buturugile copacilor de acolo”, spune el. Cel mai tulburător caz de la Colibița a fost în 2005, când o tânără de 18 ani a plonjat cu mașina în lac și s-a înecat. În mașină se afla și fratele ei, care, însă, a avut prezența de spirit să deschidă portiera și să iasă. Trupul fetei ei a fost găsit după mai bine de 20 de zile, de către un grup de scafandri speologi, din cadrul Corpului Român Salvaspeo. În vara anului 2008, un tânăr din Reghin a dispărut, în timpul nopții, în apele lacului.

Lacul Colibița are suprafața de 270 ha, lungimea de 13 km și volumul de 65 mil m3 fiind situat la o altitudine de 900 m. Pe malurile lacului se află stațiunea turistică Colibița.

 

Lacul Colibița – panoramă, în spate vârful Căsaru (1580 m)
Administrație
Țară/Țări România
Județ Bistrița-Năsăud
Zona geografică Munții Călimani
Geografie
Coordonate 47°10′12″N 24°53′49.2″E
Suprafața lacului 3,14 km²
Altitudine 830 m
Lungime 13 km
Volum 65 milioane m³
Hidrografie
Râu afluent Bistrița
Râu defluent Bistrița

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here